Standpunt VVD mbt het pact van Marrakesh

De afgelopen week was er veel te doen over het pact van Marrakesh. De VVD stemde voor het pact omdat het bijdraagt aan ons doel: illegale migratie terugdringen door afspraken te maken met andere landen. We moeten immers oplossingen bieden voor de terechte zorgen die mensen hierover hebben. Dat is onze taak.

Malik Azmani - Marrakesh-pact

Om onze migratie onder controle te houden, moeten we afspraken maken met landen om ons heen. Met andere Europese landen. Met landen verder weg. Om te zorgen voor goede opvang in de regio. Als asielzoekers dan toch illegaal naar Europa doorreizen, kunnen we ze meteen terugsturen naar die veilige gebieden.

 

Hoofddoel van het Marrakesh-pact is het tegengaan van illegale migratie. En inderdaad, hoewel er bemoedigende teksten in staan, staan er ook zaken in waar we minder blij van worden. Toch vinden wij de meerwaarde van het pact groter dan de nadelen.


Niet instemmen, betekent immers niet dat andere landen dat ook niet zullen doen. We zetten onszelf dan buitenspel en kunnen dan niet meer meepraten over afspraken. Ook klopt het beeld dat sommige partijen schetsen, dat duizenden Afrikaanse migranten hier morgen met het pact onder de arm op de stoep zullen staan, gewoonweg niet. Ook is het een diplomatiek document zonder een juridisch bindend karakter. De VVD drong er niet voor niets bij het kabinet op aan dat er geen directe of indirecte juridische risico's voor Nederland mogen zijn.


Klaas Dijkhof over het pact: https://youtu.be/MTUbXTJ-I1U

Malik Azmani in de Kamer over het pact: https://youtu.be/jBe1AyRBOck

Zet cookies aan om de video te tonen.